Wednesday 4 April 2012

puding Tembikai..


1 paket agar2 12gm | 13g serbuk agar-agar
3 keping roti (buang kulit) |3 keping roti putih (buang kulit)
4 1/2 cawan air |1 liter air
6 sudu besar gula |90g gula
1/2 cawan susu pekat |100g cawan susu pekat
1 cawan susu cair |250ml susu cair
2 sudu besar butter |2 sudu besar butter
1 sudu teh vanila |1 sudu teh esen vanilla
pewarna merah/hijau |Sedikit pewarna hijau,merah,kuning
|Bijan hitam secukupnya sebagai biji tembikai

Cara-Cara:
  1. Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
  2. Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis ke dalam blender.Blend halus
  3. Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
  4. Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai)-anggaran 1cawan.Biar keras sedikit.
  5. Pastu sedikit lagi warna asal-anggaran 3/4 cawan, curahkan di atas lapisan hijau tadi dengan perlahan-lahan. Biar keras sedikit
  6. Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi juga dengan perlahan2.
  7. Akhir sekali taburkan bijan hitam sebagai biji tembikai dan tekan2 sedikit supaya biji itu sedikit tenggelam. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.
Buah tembikai yang masak ranum n juicy..yummyyy!! ^_^

2 comments: